Veelgestelde vragen
Is kennismaking vooraf noodzakelijk?
Nee, kennismaken vooraf mag maar ook een zogenaamde ‘one stop shop’ (sterilisatie tijdens het 1e bezoek) is mogelijk. Wanneer u ‘ongezien’ voor behandeling komt, is de kans dat wij de vasectomie kunnen uitvoeren ongeveer 95%. Bij een kleine groep mannen (5%) is de anatomie van de balzak dusdanig lastig (‘strak’) dat een sterilisatie niet met plaatselijke verdoving kan worden uitgevoerd. Dan is toch een verwijzing naar de uroloog in het ziekenhuis nodig waar de ingreep onder narcose of met een ruggenprik kan worden uitgevoerd. 
Is er een wachtlijst?
Nauwelijks. Het is vrijwel altijd mogelijk om binnen 5 dagen – 2 weken behandeld te worden. Wekelijks steriliseren wij tussen de 10 – 15 mannen. 
Wat kost een sterilisatie?
Een sterilisatie bij ons kost € 400,-  Dit is inclusief een evt. kennismakingsgesprek, (telefonische) consultaties én de zaadcontrole na 3 maanden.
Is een zaadcontrole verplicht?
Na iedere sterilisatie dient na 3 maanden een zaadcontrole te worden gedaan. Hierbij wordt gecontroleerd of de beide zaadleiders zijn ‘schoongespoeld’, m.a.w. of alle levende zaadcellen uit het lichaam zijn verdwenen. Indien deze controle niet wordt gedaan, is er dus geen zekerheid over onvruchtbaarheid.
Is een sterilisatie pijnlijk?
Pijn wordt weg verdoofd. Een sterilisatie geeft dus geen (scherpe) pijn. Tijdens de behandeling zijn er wel een paar korte momenten dat er mogelijk een dof gevoel in de balzak of onderbuik kan optreden. Het zogenaamde ‘fietsstanggevoel’.
Waar komt de prik?
Er wordt 2 maal een injectie in de huid van de balzak gegeven, links en rechts. Sommige mannen denken dat er ‘in de bal wordt geprikt’. Dat is niet zo: de prik komt net onder de huid van de balzak. Dit is even gevoelig, maar over het algemeen vinden mannen een prik van de tandarts vervelender. Het is vooral de plek die het spannend maakt.
Verandert er iets aan mijn mannelijkheid?
Nee, daaraan verandert niets. Zin in seks, het erectievermogen van de penis en ook de werking van het hormoon testosteron – het blijft allemaal gewoon intact na een sterilisatie. Ook kom je nog gewoon ‘nat klaar’ en het sperma blijft onveranderd. Er is een microscoop nodig om te kunnen zien dat een man gesteriliseerd is.
Heb ik een verwijsbrief nodig?
Een verwijsbrief van de huisarts is niet noodzakelijk. Bij een aanvullende verzekering vraagt de zorgverzekeraar vaak wel om een verwijzing. De huisarts kan heel eenvoudig naar ons verwijzen via zijn/haar online verwijssysteem ‘Zorgdomein’.
Kan ik na afloop zelf autorijden?
Ja, dat kan. Veel mannen komen voor hun sterilisatie ‘solo’ naar ons toe. Begeleiders zijn natuurlijk altijd van harte welkom.