Sterilisatie van de man

Sterilisatie van de man

Een sterilisatie is een relatief kleine chirurgische ingreep waarbij een deel (1-2 centimeter) van de beide zaadleiders wordt verwijderd. Hierdoor is het niet meer mogelijk dat zaadcellen via het sperma het lichaam kunnen verlaten. Bevruchting en zwangerschap worden zo onmogelijk gemaakt. Het betreft een definitieve ingreep. Vasectomie is een zeer effectieve manier van anticonceptie voor (echt)paren met een voltooid gezin.

Een vasectomie kan over het algemeen goed onder plaatselijke verdoving worden uitgevoerd. De duur van de ingreep bedraagt ongeveer 20 – 30 minuten. Medisch-technisch zijn er geen verschillen tussen hoe in de eerste dan wel in de tweede lijn wordt gesteriliseerd. Ziekenhuisbacteriën komen in de huisartsenpraktijk niet voor. Onder normale omstandigheden kunnen werkzaamheden de volgende dag weer worden hervat. Na afloop van de ingreep krijgt u ons mobiele telefoonnummer mee zodat u ons bij vragen of problemen direct kunt benaderen voor overleg.

Belangrijk om te weten: na de vasectomie bent u nog niet direct onvruchtbaar. Anticonceptie moet gebruikt blijven worden totdat het sperma (na 3 maanden en 25 zaadlozingen) gecontroleerd is.

Lees verder

Flexibiliteit

Wist u dat wij op meerdere dagen van de week steriliseren?
Er is veel flexibiliteit: u bent op verschillende dagen van de week en op wisselende tijden van de dag voor uw behandeling welkom. Ook avonden of zaterdagen behoren tot de mogelijkheden. Alleen op zondag steriliseren we niet.
N.B. Een sterilisatie op de locatie Eindhoven is altijd op een vrijdagochtend.

Uit ervaring weten wij dat veel mannen voor deze ingreep liever geen vrij van hun werk nemen. Een behandeling net voor of in het weekend geeft de tijd & ruimte om nadien te herstellen. Informeer en maak de afspraak die voor u het beste past.

Regelmatig steriliseren wij Nederlandse mannen die in het buitenland woonachtig zijn. Wanneer u een paar dagen ‘over’ bent, en u wilt uw sterilisatie in Nederland laten uitvoeren, bel of mail ons gerust en we kijken of we de ingreep op een geschikt moment kunnen uitvoeren.

Lees verder

Hoe werkt de sterilisatie in de praktijk?

Voor het maken van een afspraak zijn er 2 mogelijkheden:

  • eerst een intakegesprek
  • direct een afspraak voor de sterilisatie zelf
    (‘one stop shop’), zie verder

Per e-mail of telefonisch maken we een afspraak voor het intakegesprek voor de sterilisatie. Hieraan zijn geen kosten verbonden. Tijdens dit gesprek maken we kennis, wordt u uitgebreid voorgelicht en krijgt u informatie over de ingreep (o.a. advies waar te scheren). Ook vindt er een klein lichamelijk onderzoek van de balzak plaats waarbij wordt ingeschat of de sterilisatie door mij als huisarts met plaatselijke verdoving kan worden uitgevoerd. In een sporadisch geval kan dit niet (en is verwijzing naar de uroloog nodig waar de sterilisatie dan met een ruggeprik of onder narcose kan worden verricht). Aansluitend maken we een afspraak voor de ingreep zelf waarbij u voor een groot deel zelf bepaalt wanneer deze plaatsvindt. Behandeling buiten kantoortijden (’s avonds of in het weekend) is mogelijk.

Tijdens de sterilisatie word ik geassisteerd door verpleegkundige Monique of Rini. Zij bieden u mentale ondersteuning om de ingreep voor u op een zo prettig mogelijke manier te laten verlopen.

Na afloop krijgt u een factuur mee; uw huisarts wordt per mail door ons over de behandeling geïnformeerd.

Een dag na de ingreep informeren wij per sms “hoe het met u gaat”?

De kosten van een sterilisatie zijn: € 490,-. Dit is inclusief de zaadcontrole na 3 maanden. Deze kosten zijn niet in de basisverzekering opgenomen; sommige aanvullende pakketten dekken de ingreep wel. Informeert u vooraf bij uw zorgverzekeraar of dit bedrag (of een deel daarvan) wordt vergoed.

Kosten en vergoeding

Lees verder

Relatie sterilisatie van de man door de huisarts

“one stop shop”

Ook is het mogelijk een afspraak voor een sterilisatie te maken zonder voorafgaand intakegesprek, de zogenaamde “one stop shop”. Hiermee bespaart u veel tijd. Vooronderzoek van de balzak vindt dan plaats op het moment dat u komt voor de behandeling zelf. Vooraf worden alle benodigde informatie en instructies per mail naar u toegestuurd. Deze vorm van behandeling is erg populair.

U bepaalt zelf of u eerst wilt kennismaken of direct behandeld wilt worden.