Substitutie

Wat is substitutie? En waarom is substitutie zo belangrijk?
Eén van de manieren om de gezondheidszorg in Nederland betaalbaar te houden, is om behandelingen vanuit het ziekenhuis naar de 1e lijn (huisarts) te verplaatsen. Vasectomie is een goed voorbeeld van zorg die uitgevoerd kan worden door de ‘goedkopere’ huisarts zonder daarbij in te leveren op de kwaliteit. In een kleinschalige, prettige omgeving wordt een kwalitatief uitstekende behandeling geboden waarbij rekening gehouden wordt met de wensen van u als patiënt.

Al langere tijd heeft het onderwerp ‘substitutie’ onze aandacht. Verplaatsing van zorg wordt ook door het Ministerie van Volksgezondheid en de Landelijke HuisartsenVereniging ondersteund.

In 2014 ben ik, Jurriën Wind, genomineerd geweest voor ‘het beste zorgidee van Nederland’ van ONVZ zorgverzekeraar. Met mijn idee ‘vijfkwartszorg’ wilde ik duidelijk maken dat huisartsen onderling – bijv. in het geval van een sterilisatie – naar elkaar kunnen verwijzen. Dit is prettig voor de patiënt, ontlast het ziekenhuis, maakt de zorg goedkoper en het werk van de huisarts aantrekkelijker.

Voor mijn ideeën over ‘vijfkwartszorg’ zie www.medischcontact.nl

Zie verder ook de Volkskrant met een artikel over de werkwijze van ‘de vasman’ www.devolkskrant.nl en de blog www.zorgenz.nl waar ik als columnist actief ben geweest.

Lees verder