Na de ingreep

Na de ingreep

Is een zaadcontrole verplicht?
Na iedere sterilisatie dient na 3 maanden een zaadcontrole te worden gedaan. Hierbij wordt gecontroleerd of de beide zaadleiders zijn ‘schoongespoeld’, m.a.w. of alle levende zaadcellen uit het lichaam zijn verdwenen. Indien deze controle niet wordt gedaan, is er dus geen zekerheid over onvruchtbaarheid.
Kan ik na afloop zelf autorijden?
Ja, dat kan. Veel mannen komen voor hun sterilisatie ‘solo’ naar ons toe. Begeleiders zijn natuurlijk altijd van harte welkom.
Wanneer kan ik weer werken?
De aard van het werk is hierbij van belang. Kantoorwerk kan normaal gesproken de volgende dag weer hervat worden. Zwaar lichamelijk werk (tillen, sjouwen, in de bouw, op daken etc.) adviseren wij expliciet tot een week na de sterilisatie niet uit te voeren. Goede planning is hier dus belangrijk.
Kan ik na sterilisatie weer sporten? En andere activiteiten na een sterilisatie?
Voor sporten geldt: tot een week na de sterilisatie niet doen. Dan, voorzichtig opbouwen en kijken hoe het lichaam hierop reageert. Fietsen en het bespelen van een blaasinstrument: ook een week niet doen; erna voorzichtig hervatten. Activiteiten waarbij druk op de onderbuik of het wondgebied kan optreden, dienen de 1e week vermeden te worden. Dit om het risico op een complicatie zo klein mogelijk te maken. Zwemmen na een sterilisatie is weer toegestaan wanneer de beide huidwondjes gesloten zijn. Dit kan 1 – 3 weken duren.
Verandert er iets aan mijn mannelijkheid?
Nee, daaraan verandert niets. Zin in seks, het erectievermogen van de penis en ook de werking van het hormoon testosteron – het blijft allemaal gewoon intact na een sterilisatie. Ook kom je nog gewoon ‘nat klaar’ en het sperma blijft onveranderd. Er is een microscoop nodig om te kunnen zien dat een man gesteriliseerd is.
Wanneer is sexuele activiteit na een sterilisatie weer toegestaan?
Sexuele activiteiten (waaronder masturbatie) worden tot 1 week na de sterilisatie ontraden. De reden hiervoor is, dat druk op de onderbuik en of het wondgebied de kans op nabloeding of een andere complicatie kan vergroten.
Hoe kan het dat ik niet direct onvruchtbaar ben?
Bij een sterilisatie worden de beide (linker en rechter) zaadleiders doorgenomen en afgebonden. Dit gebeurt net boven de beide zaadballen. De zaadleiders lopen via het lieskanaal de buik in en eindigen bij de prostaat, monden daarna uit in de penis. In die ‘restanten’ van de zaadleiders zitten nog miljoenen vruchtbare zaadcellen. Deze moeten eerst allemaal (dus: tot het aantal ‘nul’) het lichaam verlaten hebben, wil je steriel zijn.