Onze website gebruikt cookies om de gebruikerservaring te verbeteren.
Cookies accepteren
Direct informatie of een afspraak:
+31 (0)6 5311 6763

Sterilisatie


Een sterilisatie is een relatief kleine chirurgische ingreep waarbij een deel (1 – 2 centimeter) van de beide zaadleiders wordt verwijderd. Hierdoor is het niet meer mogelijk dat zaadcellen via het sperma het lichaam kunnen verlaten. Bevruchting en zwangerschap worden zo onmogelijk gemaakt. Het betreft een definitieve ingreep. Vasectomie is een zeer effectieve manier van anticonceptie voor (echt)paren met een voltooid gezin.

Een vasectomie kan over het algemeen goed onder plaatselijke verdoving worden uitgevoerd. De duur van de ingreep bedraagt ongeveer 20 – 30 minuten. Medisch-technisch zijn er geen verschillen tussen hoe in de eerste dan wel in de tweede lijn wordt gesteriliseerd. Ziekenhuisbacteriën komen in de huisartsenpraktijk niet voor. Onder normale omstandigheden kunnen werkzaamheden de volgende dag weer worden hervat. Na afloop van de ingreep krijgt u mijn mobiele telefoonnummer mee zodat u mij bij vragen / problemen direct kunt benaderen voor overleg.

Belangrijk om te weten: na de vasectomie bent u nog niet direct onvruchtbaar. Anticonceptie moet gebruikt blijven worden totdat het sperma (na 3 maanden en 20 zaadlozingen) gecontroleerd is.

 

Flexibiliteit


Wist u dat wij op meerdere dagen van de week steriliseren? Er is veel flexibiliteit: u bent op verschillende dagen van de week en op wisselende tijden van de dag voor uw behandeling welkom.  Ook avonden of zaterdagen behoren tot de mogelijkheden. Alleen op zondag steriliseren we niet.
N.B. Een sterilisatie op de locatie Eindhoven is altijd op een vrijdagochtend.

Uit ervaring weten wij dat veel mannen voor deze ingreep liever geen vrij van hun werk nemen. Een behandeling net voor of in het weekend geeft de tijd & ruimte om nadien te herstellen. Informeer en maak de afspraak die voor u het beste past.

Regelmatig steriliseren wij Nederlandse mannen die in het buitenland woonachtig zijn. Wanneer u een paar dagen ‘over’ bent, en u wilt uw sterilisatie in Nederland laten uitvoeren, bel of mail ons gerust en we kijken of we de ingreep op een geschikt moment kunnen uitvoeren.

 

Hoe werkt het in de praktijk?


Per E-mail of telefonisch maken we een afspraak voor het intakegesprek voor de sterilisatie. Hieraan zijn geen kosten verbonden. Tijdens dit gesprek maken we kennis, wordt u uitgebreid voorgelicht en krijgt u informatie over de ingreep (o.a. advies waar te scheren). Ook vindt er een klein lichamelijk onderzoek van de balzak plaats waarbij wordt ingeschat of de sterilisatie door mij als huisarts kan worden uitgevoerd. In een sporadisch geval kan dit niet (en is verwijzing naar de uroloog nodig). Aansluitend maken we een afspraak voor de ingreep zelf waarbij u voor een groot deel zelf bepaalt wanneer deze plaatsvindt. Behandeling buiten kantoortijden (’s avonds of in het weekend) is mogelijk.

Tijdens de sterilisatie word ik geassisteerd door mijn partner en vaste praktijkverpleegkundige Marion. Zij biedt u daarnaast mentale ondersteuning om de ingreep voor u op een zo prettig mogelijk manier te laten verlopen.

Na afloop krijgt u een factuur mee; uw huisarts wordt per brief door ons over de behandeling  geïnformeerd.

Een dag na de ingreep informeer ik per SMS "hoe het met u gaat"?

De kosten van een sterilisatie zijn: € 400,00. Dit is inclusief de zaadcontrole na 3 maanden. Deze kosten zijn niet in de basisverzekering opgenomen; sommige aanvullende pakketten dekken de ingreep wel. Informeert u vooraf bij uw zorgverzekeraar of dit bedrag (of een deel daarvan) wordt vergoed.

 

"One Stop Shop"


Wanneer u van ver komt en af wilt zien van het kennismakingsgesprek met vooronderzoek dan is ook dit mogelijk (one stop shop). Overweeg en overlegt u dit graag tevoren goed.

 

Zorgdomein


Sinds november 2016 is ‘de vasman’ aangesloten op Zorgdomein. Zorgdomein is een online verwijssysteem voor huisartsen. Uw eigen huisarts kan u daarmee voor uw sterilisatie heel eenvoudig naar ons verwijzen.