Hallo hallo,

Dat wat ik aanbied, is niet heel gangbaar in (huis)artsenland.
Maar wel heel erg leuk, vooral als je een beetje chirurgisch – urologisch geïnteresseerd bent, en / of van ondernemen houdt…. Lees dan vooral even verder!
Mijn naam is Jurriën Wind; ik ben een 59-jarige huisarts en van 2000 – 2014 ben ik praktijkhouder in Wijk & Aalburg geweest. In 2015 ben ik gaan waarnemen en dit maakte het mogelijk ‘mijn passie’ te gaan volgen door een eigen Mannen Sterilisatiepraktijk te starten. Vanaf nul begonnen en ruim 3 jaar geleden de hoofdvestiging verplaatst naar Udenhout (gemeente Tilburg). Daarnaast is er de nevenvestiging in Eindhoven.
Ieder jaar is het in mijn praktijk drukker geworden en nu, na Corona, kan ik niet meer waarmaken dat mannen binnen 2 weken door mij gesteriliseerd kunnen worden. Binnenkort komt mijn oud-opleider, uroloog Jaap Nienhuis, mijn team versterken en gaat ook hij mannen steriliseren in mijn Udenhoutse vestiging.
In mijn praktijk werk ik met 2 vaste verpleegkundigen en steriliseer ik wekelijks 20 – 25 mannen.

Toenemend is het voor mannen lastig om zich te laten steriliseren. Ziekenhuizen zijn met deze ingreep gestopt (bijv. het Isala-ziekenhuis in Zwolle) of er zijn ontzettend lange wachttijden (Tilburg, 1-2 jaar).  Voorlopig zie ik daar geen verandering in komen. Ook is er meer bewustwording ‘op anticonceptievlak’ en laten mannen zich op relatief jongere leeftijd steriliseren dan pak ’em beet 20 jaar geleden. Dit is een nieuwe, en naar mijn mening goede, ontwikkeling. Al deze factoren maken het een stuk drukker in mijn praktijk.

Al van voor 2010, toen ik met ‘dit project’ startte, zet ik me in voor substitutie van zorg. Ik vind dat de gezondheidszorg anders georganiseerd kan worden: bepaalde onderzoeken, verrichtingen en behandelingen hoeven niet in het ziekenhuis gedaan te worden. Die kunnen ook in de 1e lijn. Zo plaatsen huisartsen meer IUD’s dan gynaecologen en dat is prima.
Uiteraard moet de logistiek rondom deze verplaatsing van zorg, evenals de beloning, goed zijn. Eigenwijs & ‘ongeduldig’ als ik een beetje ben, heb ik hierbij niet op Zorgverzekeraar en allerlei ‘toestemmende organisaties’ gewacht. Nee, ik ben gewoon begonnen met de vasectomie te substitueren. Allemaal zelf geregeld en gedaan & nu is het groot gegroeid….! En is het tijd dat anderen mee gaan doen met deze leuke en spannende onderneming.
Er is een contract met zorgverzekeraar VGZ. Je kunt ervan uitgaan dat alle ‘ondernemershobbels’, die het werken in mijn praktijk met zich mee heeft gebracht, genomen zijn: alle ‘kinderziektes’ zijn genezen, het bedje is gespreid!

Vanwege dit alles speel ik nu met de gedachte om mijn praktijk verder uit te breiden naar ‘elders in het land’. Er is ruimte voor extra ‘vasman-vestigingen’ waar mannen gesteriliseerd kunnen worden. Een 1e locatie, waar zo’n nieuwe vestiging zou mogen komen, is ergens in de regio Arnhem – Nijmegen. Maar evt. zou dit ook op een andere plek in Nederland kunnen zijn.

In het verleden heb ik een aantal huisartsen met succes opgeleid; zij steriliseren nu zelfstandig op kleine schaal hun mannelijke patiënten. Dit opleiden wil ik nu nieuw leven inblazen met hierna de mogelijkheid om ‘onder mijn vleugels’ in mijn Sterilisatiepraktijk, in zo’n nieuwe vestiging, te komen werken.
Derhalve zijn er advertenties verschenen in: het tijdschrift ‘de Dokter’ (van de Landelijke Huisartsen Vereniging) en ook in Medisch Contact (zie bijgevoegde advertentie).

Ik zoek dus gegadigden allereerst voor deze – door mij te geven – opleiding en erna voor deze functie: sterilisatiedokter. Wat ik zoek, zijn: liefst mensen met een ‘huisartsgeneeskundige attitude’ (kleinschalig willen werken, ‘dichtbij de patiënt willen zijn’, flexibel) met evt. een urologische / chirurgische achtergrond dan wel ‘geen angst voor het mes hebben’. Zelfstandigheid, bevlogenheid, enthousiasme en ‘hart voor de zaak’ hebben vind ik belangrijke voorwaarden / eigenschappen.

Als sterilisatie-arts werk je 2 – 3 dagen / week met daarbij de mogelijkheid tot goede verdiensten. Ga ervan uit dat de opleiding best intensief is, in Udenhout (bij Tilburg) gegeven wordt, maar dat het je mogelijk maakt nadien ook technisch lastige vasectomieën tot een goed einde te brengen.

De combinatie huisarts – sterilisatiedokter is ‘n hele leuke, alleen – zoals gezegd – niet heel gangbaar. Dit hierboven beschreven, is hoe ik het zie. Dat wil niet zeggen dat het ook zo moet verlopen: er zijn meerdere wegen naar Rome; zonder flexibiliteit kun je geen huisarts zijn…

Voor verdere vragen of informatie, bezoek de website www.devasman.nl, stuur een mail of bel:

Jurriën Wind, ‘de vasman’ 06-53116763

Opleiding vasectomie bij 'de vasman'


Voor mannen is het in toenemende mate lastig om een sterilisatie in het ziekenhuis af te kunnen spreken. Tijdens Corona zijn er achterstanden in de zorg ontstaan welke door personele tekorten nog eens worden versterkt. Wachtlijsten voor een vasectomie zijn langer dan ooit. Ziekenhuizen worden gedwongen om keuzes in hun aanbod te maken en daarbij heeft een sterilisatie niet de 1e prioriteit.

Dit maakt dat het in onze praktijk ook drukker is. Niet langer is het mogelijk om mannen ‘een afspraak binnen 2 weken te garanderen’. Dit echter was wel de doelstelling toen sterilisatiepraktijk ‘de vasman’ in 2015 startte.

Mijn verwachting is dat ‘vasectomie’ de komende 5 – 10 jaar grotendeels uit het ziekenhuis zal verdwijnen. Werd een generatie geleden een spiraaltje uitsluitend door een gynaecoloog geplaatst; tegenwoordig zijn er huisartsen die dat minstens zo frequent doen als de specialist. Ik verwacht dat het met een sterilisatie ook zo zal gaan.

Hierop inspelend zijn we bezig om van ‘de vasman’ een opleidingspraktijk te maken. Ook in de toekomst dient een man op een vlotte, adequate en kwalitatief verantwoorde wijze zijn sterilisatie te kunnen ondergaan.   


Verberg de snelhulp Toon de snelhulp
Meer informatie?