Opleiding vasectomie bij 'de vasman'


Voor mannen is het in toenemende mate lastig om een sterilisatie in het ziekenhuis af te kunnen spreken. Tijdens Corona zijn er achterstanden in de zorg ontstaan welke door personele tekorten nog eens worden versterkt. Wachtlijsten voor een vasectomie zijn langer dan ooit. Ziekenhuizen worden gedwongen om keuzes in hun aanbod te maken en daarbij heeft een sterilisatie niet de 1e prioriteit.

Dit maakt dat het in onze praktijk ook drukker is. Niet langer is het mogelijk om mannen ‘een afspraak binnen 2 weken te garanderen’. Dit echter was wel de doelstelling toen sterilisatiepraktijk ‘de vasman’ in 2015 startte.

Mijn verwachting is dat ‘vasectomie’ de komende 5 – 10 jaar grotendeels uit het ziekenhuis zal verdwijnen. Werd een generatie geleden een spiraaltje uitsluitend door een gynaecoloog geplaatst; tegenwoordig zijn er huisartsen die dat minstens zo frequent doen als de specialist. Ik verwacht dat het met een sterilisatie ook zo zal gaan.

Hierop inspelend zijn we bezig om van ‘de vasman’ een opleidingspraktijk te maken. Ook in de toekomst dient een man op een vlotte, adequate en kwalitatief verantwoorde wijze zijn sterilisatie te kunnen ondergaan.   
Verberg de snelhulp Toon de snelhulp
Meer informatie?