Onze website gebruikt cookies om de gebruikerservaring te verbeteren.
Cookies accepteren
Direct informatie of een afspraak:
+31 (0)6 5311 6763

Ons laatste nieuws
Recent heeft een grote zorgverzekeraar de tarievenlijst van medische behandelingen in ziekenhuizen gepubliceerd. Dat is mooi. Het doel is om transparant te maken – aan u en aan mij – wat een medische behandeling in het ziekenhuis kost. Wordt het nu, met het openbaar maken van die lijst, ook werkelijk transparant? Het antwoord is: nee, dat wordt het niet!

In mijn ogen is ‘transparantie’ een soort toverwoord dat met enige regelmaat vooral uit monden van politici, bestuurders en managers komt rollen met de bedoeling om het publiek, u en ik, op de één of andere manier tevreden te stellen. Of, om ons er mee in beweging te krijgen. Door transparantie zouden wij bewuster met onze gezondheid omgaan? En/of bewuster keuzes maken? Stilletjes geloof ik dan dat het die politici, bestuurders en managers niet in de eerste plaats om onze gezondheid te doen is, maar meer om de centen.

Bij ‘transparantie’ stel ik me voor: één druk op de knop en direct is duidelijk ‘waarover het gaat, waar de kwaliteit van die ene behandeling de hoogste is, waar de kosten het laagste zijn en – even populair – waar ik de beste prijs-/kwaliteitsverhouding vind?’ Vergeet het maar, met die ene druk op de knop, zo werkt het niet. Da’s een illusie! En daarmee voel ik me dan toch wel voor de gek gehouden.

Als steriliserend huisarts ben ik vooral geïnteresseerd in het tarief ‘vasectomie’. Wanneer ik die tarievenlijst open, begeef ik me plots in een enorme brei van gegevens waar ik geen wijs uit word. Het valt niet mee om ‘mijn tarief’ (sterilisatie man) te vinden. En dan zit ik natuurlijk nog ‘in de materie’: ik ben arts, geen leek. Er wordt naar ‘declaratiecodes’ gevraagd en naar ‘zorgproductcodes’, managerstaal die ik niet spreek (en eigenlijk ook niet wil spreken). Ik ben gewend met patiënten van doen te hebben en ik denk eerlijk gezegd dat die patiënten zich ook geen ‘zorgproduct’ voelen of in hun lichaam een ‘zorgproduct hebben dat verwijderd moet worden’. Mijn gevoel is dat met het openbaar maken van deze tarievenlijst één kaart op tafel gelegd wordt, maar dat er nog vijf (of tien, of vijftien) stijf tegen de borst van de zorgverzekeraar (en/of ziekenhuis) gehouden worden…

Regelmatig spreek ik mannen die hun vasectomie bij mij ondergaan. Een aantal wendt zich direct tot mij, een aantal ‘heeft het eerst bij het ziekenhuis geprobeerd’. Vrij frequent hoor ik dat ‘het ziekenhuis onvoldoende of helemaal niét duidelijk heeft kunnen maken wat de ingreep (sterilisatie van de man) gaat kosten’. Onderweg… in het proces transparantie te verkrijgen, gaat zo’n man voor het ziekenhuis verloren.

In mijn ogen zou een polikliniekassistente urologie zo moeten kunnen opdreunen wat zo’n behandeling kost, maar dat blijkt te eenvoudig gedacht. Daarvoor moet doorverbonden worden met de financiële ziekenhuisadministratie en dan maar hopen dat daar een eenduidig geluid te beluisteren valt met betrekking tot de kosten. Over eenduidigheid gesproken… Op de website van een ziekenhuis bij mij in de buurt, valt te lezen dat een sterilisatie van de man ‘ongeveer 410 euro’ kost!? Ongeveer, ongeveer? Kost een volkorenbrood bij mijn bakker op de hoek ook ongeveer euro 2,55? ‘Ongeveer’ is als een kaart tegen de borst, een adder onder het gras: transparantie? Wassen neus!