Blog


Het hogere segment
‘En wat doe jij precies voor werk?’
Praten tijdens een medische ingreep heeft soms een hele duidelijke functie. Een gesprek stelt mensen op hun gemak en leidt een beetje af van wat ‘ze hier eigenlijk komen doen’, namelijk  gesteriliseerd worden.

‘Nou, ik ben makelaar’, antwoordt de man.
‘Okay. En zit je in de particuliere markt? Of doe je meer bedrijfs-onroerend goed?’ Interessant is het altijd om mensen over hun werk te horen spreken.
‘Uhmm, nou hoofdzakelijk woningen en dan ik doe vooral het hogere segment van de markt…’

Het hogere segment.
Ook bij een sterilisatie kan er soms sprake zijn van een soort van ‘hoger en lager segment’.
Bij de meeste mannen zitten de beide zaadballen namelijk nooit op dezelfde hoogte. Altijd zit 1 testikel wat lager dan de ander en meestal is dat de linker. Ik schat dat in zo’n 80% van de gevallen bij de Nederlandse man de rechter zaadbal dus tot het wat hogere segment gerekend mag worden.   
De hoeveelheid ruimte, die er tussen het lieskanaal en de zaadbal bestaat, bepaalt vaak of een vasectomie onder locale verdoving kan worden uitgevoerd. Bij mannen met een testikel uit het topsegment – om het maar even zo uit te drukken – is het dus soms niet mogelijk dat een behandeling door ons kan worden gedaan. De ruimte is dan simpelweg te beperkt: de ingreep moet dan met narcose of ruggeprik worden uitgevoerd. Het ziekenhuis is dan aan zet!
Het is daarom dat bij iedereen altijd een vooronderzoek van de balzak wordt uitgevoerd.
2023-05-24