Ervaring in steriliseren

Samen opgeteld hebben uroloog Jaap Nienhuis en ik meer dan 70 jaar ervaring in het steriliseren van mannen. Geschat hebben we meer dan 10.000 mannen behandeld; telkens weer op dezelfde beproefde, veilige, manier.

Ooit, in 2009, is ‘de vasman’ ontstaan als nascholingscursus voor huisartsen. In een 6-tal dagdelen leerde ik huisartsen om zelf mannen te steriliseren. Een soort rijles voor huisartsen zeg maar.
En met leren autorijden valt ‘leren mannen te steriliseren’ wel enigszins te vergelijken. Na afloop van de training kregen de huisartsen dus ook een soort van rijbewijs, een cursus-certificaat. Met dit certificaat aan de muur hangend, moesten deze huisartsen hierna zelfstandig ‘hun sterilisatie-uren maken’. In mijn ogen is dit vergelijkbaar met het halen van je rijbewijs: je bent bevoegd om auto te rijden c.q. om mannen te steriliseren, maar de echte bekwaamheid bouw je als bestuurder c.q. steriliserend huisarts pas in de jaren daarna op.

Ervaring komt met de jaren en komt ook met het aantal mannen dat gesteriliseerd wordt. Zelf heb ik gemerkt dat mijn leercurve in het steriliseren ook na 15 jaar nog steeds niet afgeplat was. M.a.w. ook na 15 jaar leerde ik nog bij en werd ik er nog weer een beetje handiger in. Ik ga ervan uit dat dit voor meerdere dokters geldt….

Jarenlang heb ik mezelf ‘steriliserend huisarts’ genoemd, maar mogelijk doe ik mezelf daarmee te kort. In mijn beleving is een steriliserend huisarts iemand die huisarts is en daarnaast zo af en toe een man steriliseert, bijvoorbeeld eens in de 2 weken. Gewoon in zijn eigen praktijk.
In 2015, toen sterilisatiepraktijk ‘de vasman’ opgericht werd, ben ik in feite sterilisatie-arts geworden. Specialist in sterilisatie van de man, specialist vasectomie. Bij mijn weten de eerste en enige in Nederland. In onze praktijk gebeurt niks anders dan dat er mannen worden gesteriliseerd.
Van een specialist mag u ervaring verwachten. Samen met mijn collega Jaap is die ervaring er volop. En deze neemt alleen maar toe.