Systeemdenken ? ‘Dat kan ik beter !’
Laatst was ik op een congres waar ik zeer interessante dingen hoorde over ‘het systeem’ en het daaruit voortvloeiende systeemdenken. Rode draad die dag was eigenlijk hoe regels en systemen, ook in de zorg, de kwaliteit negatief beïnvloeden en ook werkplezier verminderen. Bij die draad werd stil gestaan. En, er werd nagedacht hoe we dingen […]
Laatst was ik op een congres waar ik zeer interessante dingen hoorde over ‘het systeem’ en het daaruit voortvloeiende systeemdenken. Rode draad die dag was eigenlijk hoe regels en systemen, ook in de zorg, de kwaliteit negatief beïnvloeden en ook werkplezier verminderen. Bij die draad werd stil gestaan. En, er werd nagedacht hoe we dingen kunnen verbeteren of positief beïnvloeden.
Systemen zijn en worden door mensen bedacht. Eerst was er de mens, pas later het systeem. In de huidige tijd wordt dat wel eens vergeten. We verliezen dan uit het oog dat een systeem er is om zaken te vereenvoudigen en beter te maken. Juist niet om het allemaal nodeloos ingewikkeld te maken. Het lijkt dan alsof systemen leidend zijn en de mens zich eraan moet onderwerpen: eerst regels, dan mensen! Nou, zo is het geenszins en ik weiger mee te gaan in dat ‘systeemdenken’.
Sterilisatiepraktijk ‘de vasman’ is mede ontwikkeld omdat er in ziekenhuizen hele systemen verzonnen zijn voor het verrichten van een vasectomie: keuzemenu’s bij het maken van een afspraak, verplichte kennismakingen vooraf, gedoe bij het regelen van de juiste afspraak, zoeken naar de juiste dokter. Gemak voor ‘de klant’, efficiëntie, patiëntvriendelijkheid en transparantie zijn in continu gevecht met het systeem zelf. Ze botsen. Zo is mijn praktijk geboren. En bestaat deze nu al 11 jaar: vanuit de filosofie van ‘dat kan ik beter’. Een soort idealisme eigenlijk.
Mijn visie is: een sterilisatie is een kleine chirurgische verrichting die in principe in een half uur wordt uitgevoerd. Dan is het klaar, achter de rug! Daarvoor hoeft niet een heel circus te worden opgetuigd. Het voortraject - informatie inwinnen en afspraak maken - moet duidelijk minder tijd kosten dan de behandeling zelf, niet andersom. In de praktijk is het zo dat een afspraak bij ons in 2 minuten gemaakt is. Even een telefoontje plegen of een E-mail sturen, waarbij behandeldata en -tijden worden doorgegeven en hup: de afspraak staat. Via de mail wordt hierna alle informatie gestuurd en dan dient er nog een korte vragenlijst te worden ingevuld. Wie is de huisarts? Bestaat er allergie? Dat soort vragen. Kwartiertje werk, dit alles bij elkaar. Iets wat simpel is, moet niet zinloos complex worden gemaakt. Rompslomp kan achterwege blijven. Systeemdenken? Dat kan ik beter!