Hoe een koe een haas vangt?

Al voor Corona waren er ziekenhuizen die met het steriliseren van mannen zijn gestopt.

Geen flauw idee waar de uitdrukking ‘hoe een koe een haas vangt…?’ vandaan komt.
Wat ik wel weet, is dat ik – of Sterilisatiepraktijk ‘de vasman’ – zich momenteel een beetje ‘de koe’ voelt en dat er ergens in Nederland een haas rondloopt. En naar die haas ben ik op zoek.
Volgend jaar is het 30 jaar geleden dat ik in een Rotterdams ziekenhuis leerde om mannen te steriliseren. Na jarenlang als huisarts in een eigen praktijk vasectomieën te hebben uitgevoerd, volgde in 2015 de stap naar een eigen sterilisatiepraktijk. Tot voor kort had ik de gedachte het ontzettend leuke en dankbare werk hierin in mijn eentje te blijven doen. Echter, het loopt een beetje anders….

Al voor Corona waren er ziekenhuizen die met het steriliseren van mannen zijn gestopt. Andere prioriteiten, waarbij contractueel gemaakte afspraken met de zorgverzekeraar bepalen dat er keuzes gemaakt moeten worden. Andere keuzes dan een sterilisatie, waarna het voor mannen toenemend lastig wordt om voor deze behandeling in het ziekenhuis terecht te kunnen. Wachttijden van 1 – 2 jaar zijn het gevolg. Ik vind dat onacceptabel. Sommige mannen doen er soms jaren over om de stap tot een sterilisatie te zetten en wanneer die beweging dan uiteindelijk gemaakt is, ‘dan graag juist snel…!’

De kennis & expertise die ‘de vasman’ bezit, zowel in het uitvoeren van een sterilisatie, de begeleiding erbij maar ook in het opleiden tot sterilisatiedokter, maakt dat ik besloten heb nieuwe vestigingen te gaan openen. Verspreid in het land.
Dit proces mag best even wat tijd nemen, want kwaliteit moet leidend zijn in deze.
Dit nieuwsitem is dus eigenlijk vooral bedoeld voor geïnteresseerde artsen, die het leuk en uitdagend vinden om in zo’n nieuw op te starten vestiging van ‘de vasman’ werkzaam te zijn. Voorafgaand daaraan verzorg ik de opleiding en het eigen maken van de werkwijze in mijn sterilisatiepraktijk: de koe die de haas gaat uitleggen ‘hoe het mag zijn….’

De cirkel is rond

Aanvullend verzekerd; ‘hoe zit het nu?’