De cirkel is rond

De cirkel is rond. Zo voelt het een beetje voor mij nu ik met de gedachte speel om weer (huis)artsen te gaan opleiden...

De cirkel is rond.
Zo voelt het een beetje voor mij nu ik met de gedachte speel om weer (huis)artsen te gaan opleiden.
In 2009 is ‘de vasman’ ontstaan als een nascholingscursus voor huisartsen. ‘De vasman. Leren mannen steriliseren in uw eigen praktijk’. Zo heette de training waarin ik huisartsen de vaardigheid ‘vasectomie’ leerde. Onderwijs met ‘alles erop & eraan’: een theoretisch gedeelte, praktische tips betreffend een sterilisatie, hoe om te gaan met de zorgverzekeraar en ook het eventueel bedrijven van PR kwam aan bod. Mijn overtuiging was – en die is er nog steeds – dat substitutie, verplaatsing van behandelingen vanuit het ziekenhuis naar de 1e lijn, heel goed mogelijk is. En nog altijd vinden mannen het prettig om buiten het ziekenhuis (om) gesteriliseerd te worden.
Vanaf die tijd heb ik 15 huisartsen onderwezen en ik weet dat zij allen nog altijd in hun praktijk met enthousiasme en succes sterilisaties uitvoeren.

Toen ik in 2015 mijn eigen Mannen Sterilisatiepraktijk startte, werd het te druk om nog onderwijs te geven. De eigen praktijk had al mijn aandacht nodig. Jaarlijks namen patiënten-aantallen toe en bleek de vestiging in Wijk & Aalburg aan de kleine kant. In 2020 was er de verhuizing naar de huidige locatie in Udenhout. Deze viel min of meer samen met de komst van Corona naar ons land.

Corona heeft veel veranderd. Ook voor onze praktijk: het is drukker dan ooit en de verwachting is dat zich toenemend mannen met sterilisatiewens gaan melden bij ons. Hoe komt dit?
Ziekenhuizen zijn gedwongen om keuzes te maken in hun behandelaanbod en vasectomieën vallen hierbij af. Toenemend wordt het moeilijker om als man een afspraak te maken voor een sterilisatie in het ziekenhuis en wachttijden van 1-2 jaar zijn (oktober 2022) daar nu gangbaar…. In mijn ogen is dat onacceptabel.

Dit alles maakt dus dat er een cirkel rondgemaakt gaat worden. Gemotiveerde (huis)artsen kunnen zich bij mij melden om, na selectie, vervolgens opgeleid te gaan worden tot ‘vasman’dokter.
Met als doel om hierna zelfstandig mannen te steriliseren, uiteraard op kwalitatief verantwoorde wijze. Gelukkig weet ik uit ervaring dat het zo werkt, zodat u in vertrouwde handen belandt.   

Drukte

Hoe een koe een haas vangt?