5 jaar ‘de vasman’

Dit jaar, 2019, bestaat Mannen SterilisatiePraktijk ‘de vasman’ 5 jaar. Ons lustrumjaar dus.

Dit jaar, 2019, bestaat Mannen SterilisatiePraktijk ‘de vasman’ 5 jaar. Ons lustrumjaar dus.
Een mooi moment om even terug te blikken…

Vijf highlights voor 5 jaar ‘de vasman’:

 • het belangrijkste eerst! Ons plezier en enthousiasme ‘in wat we doen’ is onverminderd groot. Dat had natuurlijk anders kunnen zijn…. Mensen vragen ons wel eens: ‘is steriliseren niet iedere keer hetzelfde?’ Nee, dat is het nooit: iedere man is anders. En iedere man reageert ook weer anders. En dat vraagt van ons dan iedere keer weer ‘uniek reageren’: het is nooit hetzelfde. En terwijl we bezig zijn (steriliseren), horen we ook iedere keer weer een nieuw verhaal. En juist die verschillende interacties en verhalen maken ons werk zo leuk….
 • de zorgverzekeraar staat achter onze werkwijze.
  In 2015 zijn we zonder overeenkomst met de zorgverzekeraar onze praktijk gestart. Dat was best heel spannend. Zou het lukken een centrum te starten enkel en alleen voor sterilisaties van mannen? Niet eerder had iemand dat zo gedaan….
  In 2016 kregen we het contract met de zorgverzekeraar (VGZ) rond. Dit was voor ons een steun in de rug. In feite betekende dit ‘erkenning’ van onze ideeën over substitutie, namelijk het verplaatsen van een medische behandeling van het ziekenhuis naar de goedkopere 1e lijn met behoud van kwaliteit.
  Sinds dit jaar is ook de zaadcontrole in dit verzekeringscontract opgenomen; iets waarvoor we ons hebben ingezet. Hierdoor kunnen aanvullend verzekerden, naast de sterilisatie, nu ook de zaadcontrole na 3 maanden vergoed krijgen. Een mooie vooruitgang.  
 • in onze praktijk hangt een grote kaart van Nederland. Met glaskopspeldjes geven we aan waar de mannen, die wij behandelen, vandaan komen. Leuk om bij te houden vanwaar we onze ‘klandizie’ betrekken. Veel regionale ‘prikkertjes’ natuurlijk, maar ondertussen zijn alle provincies van Nederland ‘bespeld’.
  Met enige regelmaat steriliseren we ook mannen uit het buitenland. Vaak zijn dit geëmigreerde Nederlanders of expats, maar soms ook Belgen of Duitsers. En ja…. zelfs ook mannen van buiten Europa weten ons te vinden. Heel bijzonder!  
 • een sterilisatie is van oudsher een behandeling die in het ziekenhuis plaatsvindt. Aan ons dus de taak om duidelijk te maken dat dit ook verantwoord door de gespecialiseerde huisarts gedaan kan worden. Bekendheid niet alleen aan mannen met sterilisatiewens, maar ook aan collega-huisartsen en verloskundigen.
  Mond-tot-mond reclame bracht ons al veel nieuwe klanten, maar verder ook flyeren, adverteren, interviews geven en een mooie website. Inmiddels verwijzen veel huisartsen en verloskundigen naar ‘de vasman’ door. Onze aansluiting op Zorgdomein, een online verwijssysteem voor huisartsen, bleek hierbij een goede keuze.
 • toen ik (Jurriën Wind) nog in de groepspraktijk van huisartsen in Wijk & Aalburg werkte, steriliseerde ik mannen alleen nadat er vooraf eerst een kennismakingsgesprek had plaatsgehad.
  Met de aanvang van ‘de vasman’ zijn we ook de ‘one stop shop’ gaan aanbieden, niet wetende hoe populair deze behandeling zou gaan worden. Veruit de meeste mannen kiezen nu voor deze vorm (sterilisatie tijdens 1e afspraak). Tijd is voor velen een kostbaar iets en door de ‘one stop shop’ vormt afstand voor velen geen belemmering meer.

Dit was een korte impressie van hoe wij ons de afgelopen jaren hebben ingezet om het ‘sterilisatie-aanbod’ voor mannen aantrekkelijker te maken. Zoals genoemd, bieden we inmiddels dus ook zelf de mogelijkheid tot zaadcontrole na 3 maanden aan. Uit reacties maken we op dat dit erg prettig wordt gevonden: alles op één vertrouwde plek.

Tot slot een welgemeend dank-jullie-wel voor het in ons gestelde vertrouwen. Met veel enthousiasme gaan wij samen verder met het steriliseren van mannen, hierbij niet stilstaand maar inspelend op de steeds veranderende samenleving.

Foutieve informatie zorgverzekeraar

Wijziging tarief vasectomie