Blog


Huup huup: Barbatruc!
Hoe gaat een sterilisatie in zijn werk?

Eigenlijk wordt in korte tijd, de behandeling duurt gemiddeld zo’n 20-30 minuten, tweemaal hetzelfde gedaan. Mannen hebben namelijk 2 zaadleiders, een linker en een rechter, en deze moeten beide worden ‘doorgenomen’. Dat wil zeggen dat er een stukje (1 tot 2 centimeter) wordt verwijderd. De uiteindjes van de zaadleider worden vervolgens door ons, ieder afzonderlijk, dicht gehecht.

Eerst behandelen we de ene kant, dan de andere kant. Marion legt dit altijd nog even uit op het moment dat we daadwerkelijk met de ingreep beginnen. Best wel vaak komt dan de vraag ‘waarom we niet 2 kanten tegelijk doen?’
Standaard antwoord ik dan: ‘omdat ik Barbapapa niet ben!’ Tijdens de sterilisatie houd ik met mijn linkerhand de zaadleider vast, net onder de huid van de balzak. Met mijn rechterhand, met daarin het instrumentarium, voer ik vervolgens de vasectomie uit. Mijn 2 handen heb ik nodig om de sterilisatie te kunnen doen. Was ik in staat om mezelf 4 handen te geven, zoals Barbapapa dat destijds gedaan zou kunnen hebben (‘Huup huup, Barbatruc!), dan zou ik tegelijkertijd de sterilisatie aan 2 kanten kunnen uitvoeren.

N.B. Barbapapa is een tekenfilmfiguurtje uit de jaren 70 van de vorige eeuw. Hij kon zich veranderen in elke andere gedaante of voorwerp (bijv. een brug, een huis of een lantaarnpaal) en daarmee problemen oplossen. Altijd sprak hij bij ‘zo’n transformatie’ de woorden ‘Huup huup, Barbatruc!’
2020-03-17