Blog


Een rondje anatomie
Gesteriliseerd worden betekent voor sommige mannen ‘een rondje anatomie’: hoe zit het mannenlichaam nu eigenlijk in elkaar? De één is daarvan beter op de hoogte dan de ander en die verschillen mogen er natuurlijk ook zijn. Wat komen wij zoal tegen?

Soms zijn mannen echt verbaasd wanneer wij uitleggen ‘dat we twee zaadleiders moeten doornemen bij de ingreep’. “Oh, ik wist niet eens dat ik er daar 2 van had…..!”
De spanning maakt soms ook dat er gesproken wordt over ‘eileiders’: “dokter, jullie gaan toch zo dadelijk mijn eileiders doorknippen….?” Dat hebben we dus nog nooit gedaan!
Als we de vergissing in ‘leiders’ noemen, raken we vaak even de spanning aan; en juist dat zorgt dan weer voor de broodnodige ontspanning. Mooi hoe het werkt….

Nog even verder met het rondje. Weleens komt de vraag ‘of er na de sterilisatie ook iets met het plassen gebeurt? Of daar iets aan verandert?’
Da’s een goeie vraag en het antwoord is ‘nee’: aan het plassen verandert niks. Bij een sterilisatie blijft de penis eigenlijk ongemoeid behalve dat deze in het operatiegebied ligt en voorafgaand aan de behandeling wordt gejodeerd ter desinfectie.

Een beetje pijn in de onderbuik een dag na de vasectomie….., hoe dat kan?
Tijdens de sterilisatie wordt er een klein beetje aan de zaadleiders getrokken. De zaadleiders lopen via het lieskanaal naar binnen de buik in. Dat kan dan een beetje een dof ‘onderbuiksgevoel’ geven, enigszins alsof er een bal in het kruis geland is. Sommige mannen noemen het een ‘weeïg’ gevoel en mogelijk dat het hier inderdaad een beetje op lijkt.

Afbeelding afkomstig van thuisarts.nl
2019-09-11